Trenden för 2010 är fluffigt vit

I och med inträdet i ett nytt år och decennium händer det mycket saker i huvudet. Arbetar för fullt med molnen: Boken med arbetsnamnet ”Molnprognoser på svenska” skriver jag på febrilt, förbereder två workshops, lägger upp ett seminarium som ordförande, skapar en molnkurs för CIOer, bygger ett nationellt kompetenscenter och i allt detta kan jag inte låta bli att fundera framåt. För att ta hjälp med det har jag plockat fram en av mina bilder som visar på trenderna som har lett oss till fenomenet med molnet.

Molnen löser problemet med kapacitetsutnyttjandet relativt enkelt. Det krävs en hel del ledarskap för att omvandla nyttan med molnen till en bättre budgetbalans, men det går relativt enkelt. Molnen är däremot långt ifrån en lösning på utmaningen att bli snabbrörligare mot webben och att bringa reda i informationsoceanerna. Därför förutspår jag att de snabbast växande stjärnorna under 2010 är de som:

  • Erbjuder smarta verktyg för effektivare dataurvinning
  • Erbjuder sambanden mellan ”sociala medier”, den egna informationsmassan, marknadsföringsinsatserna och utfallet i form av effekter i många dimensioner

I takt med att vi distibuerar ut processorkraft, logik och lagring blir utmaningen att hålla samman den mesta aktuella informationen i varje läge. Ett viktigt slutord är att funera på om trenderna till dags dato på något magiskt vis ska upphöra? Jag hör ofta skeptiker som verkar leva i tron att utvecklingen har stannat i och med den komplexa IT-värld som vi har idag. Tvärtom, påstår jag. Årets innovationer handlar om urvinning av massivt distribuerat data och positionering mot de medienav som poppar upp och försvinner. Tajming är nyckelbegreppet.

/Predrag

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s